Læs om Østergård Frugt & Most

En familie i tre generationer

Østergaard frugtplantage og mosteri er en familievirksomhed, der startede tilbage i 1938, hvor Christian og Bodil Hemming Hansen etablerede sig på Linderupgård i Frederiksund.

På trods af krigen, som lurede lige om hjørnet, var det nygifte par fuld af igangsætteri. Gården summede af liv sommer og vinter. Den omkringliggende frugtplantage leverede frugten til mosteriet. Og solmodnede æbler, bær samt grøntsager blev forvandlet til most, marmelader og konserves, kendt og nydt af alle og enhver på egnen.

Den udsøgte sans for kvalitet, grundlagt på Linderupgård, flyttede med da næste generation, Joan og Poul Hemming Hansen, etablerede Østergård Frugtplantage. Smukt beliggende mellem Roskilde Fjord og Isefjorden var placeringen ideel, når der forsat skulle satses på frugt af høj kvalitet. Og det blev der.

Tredje generation, Christian og Ulrik, voksede op på Østergård. Og fra barnsben lærte de, det slidsomme mål altid at dyrke udsøgt frugt. Kg efter kg – tons efter tons – af velsmagende æbler, pærer, blommer, kirsebær og solbær udgik fra plantagen, også selv om tiderne ikke altid var lige gunstige.

En forårsdag i 2005 fik Christian lysten til at genoptage et mosteri. Nu skulle der igen produceres most efter hans farfars og farmors gamle dyder. Og ringen blev sluttet til det nuværende Østergård frugtplantage og mosteri.

I efteråret 2016 overtog Christian Østergaard Frugtplantage og det er i dag ham der dyrker og skånsomt leverer de håndplukkede æbler, der bliver forarbejdet til den velsmagende Østergård Æblemost, produceret i det nye mosteri, som stod klar kort efter Christians overtagelse. Og selv om en helt moderne teknik og en bæredygtig produktion med bl.a. egen vindenergi, har afløst Linderupgårds gamle håndpressere, så er det stadig kvaliteten fra den gang, der er i højsædet.

En forårsdag i 2005 fik Christian lysten til at genoptage et mosteri. Nu skulle der igen produceres most efter hans farfars og farmors gamle dyder. Og ringen blev sluttet til det nuværende Østergård frugtplantage og mosteri.

Sorterne er vores hemmelighed

Plantagen er på godt 42 HA omgivet af beskyttende læhegn. Jorden er sandet muldjord, der giver en vigtige næring til træer og buske samtidig med at boniteten er veldrænet.

Mikroklimaet er reguleret af fjordene på begge sider af plantagen og er med til at skabe samt vedligeholde en insektstruktur og en balanceret population af gavnlige rovmider.

Dette betyder at træer og buske kan behandles med en særdeles nænsom sprøjtning og gødskning, der er med til at sikre afgrødernes kvalitet.

Men plantagens store hemmelighed ligger i familien Hemming Hansens fokusering på bevarelsen og forædlingen af de forskellige gamle sorter af frugter og bær, der bl.a. i den rette sammensætning giver en afrundet og ikke for syrlig most som fremstilles i mosteriet.

Et moderne håndværk

Mosteriet er et fuldt moderne halvautomatisk produktionsapparat. Og netop det, at mosteriet er halvautomatisk, bevirker at en stor del af de håndværksrelaterede processer er bevaret, der hvor nænsomheden i behandlingen af frugten kræver kyndige hænder for at kvaliteten sikres.

Produktionen er tilrettelagt så enkel som muligt således at frugten, der har været opbevaret på køl, alene vaskes og presses til en most som direkte fyldes på klaringstanke. Der pågår ingen mellemstadier i forarbejdningsprocessen, som kan ødelægge molekylestrukturen og dermed smagen.

Efter klaringen, der i de rustfri ståltanke tager godt 24 timer, pasteuriseres mosten og tappes op på de forskellige emballager som bringes tilbage på køl.

Hele Mosteriet er tilrettelagt ud fra en bæredygtig filosofi og drives så Co2 neutralt som muligt. Der er blandt andet i 2010 etableret egen vindmølle, som tilvirker elforbruget på hele Østergaard Frugtplantage & Mosteri.

Se en video om produktionen på Østergård Frugt & Most